субота, 27. октобар 2012.

Tikvenik

Tikvenik od kupovnih kora

Potrebno je:
800 gr. bundeve
600 gr. tankih kora
200 gr. šećera
2 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
malo ulja
malo vode
šećer u prahu za posipanje

Postupak pripreme:
Bundevu očistite, isecite i izrendajte na krupnoj strani rendea. U to dodajte šećer, vanilin šećer, malo ulja pa sve zajedno propržite. U šoljici napravite smesu od malo ulja, vode i praška za pecivo. Uzmite 3 kore pa ih poređajte jednu na drugu, a između ih poprskajte smesom od ulja, vode i praška za pecivo. I gornju koru poprskajte sa malo smese, pa je filujte proprženim bundevama. Uvijte u rolnu i stavite u podmazan pleh. Isto ponovite sa preostalim korama. Pecite 20-30 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 250 stepeni.
Gotova bundevara odnosno tikvenik služi se isečen na komade i posut mešavinom prah i vanilin šećera.

Tikvenik od domaćih kora
za dve jufke potrebno je:
1/2kg.brašna
2 kašičice soli (najmanje)
300ml.vode ( sve je mereno precizno)

Postupak pripreme:
Brašno staviti u posudu za mešenje, dodajte so i odmah stavite svu vodu(300ml.).
Rukom zamesite testo  sve dok ne dobijete smesu, bez i malo brašna i grudvica, ostavite da se testo odmori 15min.(tačno toliko).
Nakon toga, pospite brašnom mesto gde ćete razvlačiti jufke i stavite testo.
Testo podelite na dva približno ista dela i oblikujte ih u lepe jufke.
Razvaljajte testo na veličinu tepsije u koju ćete ih slagati (otprilike debljine pola prsta).
Zatim je podmažite kašikom ulja i stavite jufku unutra, preko nje stavite kašiku ulja i razmažite pa stavite sledeću jufku….i tako sve jednu na drugu.
Pustite da se "odmore" tačno 20min.(može i duže, kraće,nije preporučljivo).
Izvadite ih na stolnjak(na stolnjaku se ne lepe) lakše ih je razvijati.
Prvo ih počnite razvlačitii od sredine (ne gurajte vrhove prstiju unutra),razvlačenje radite  jagodicama prstiju, lagano...cim ste razvukli jednu stranu druga ide,sama od sebe.
Filujeta nedevom kojim želite….ja sam ovoga puta stavljala bundevu.

Нема коментара:

Постави коментар