петак, 17. јануар 2014.

Posna šunka

Potrebno je :
280gr. šećera
280gr. badema
sok od limuna
ekstrakt od maline
50gr. čokolade za kuvanje

Pripremanje:
U šerpu staviti 280gr. šećera, vrlo malo vode (3-4 kašike, koliko da prekrije šećer), sok od limuna, pa ga ostaviti da provri.
U ukuvan sirup dodati 280gr. obarenog, oljuštenog i samlevenog badema.
Badem u šećeru kuvati dok se ne dobije gusta tvrda masa a onda ga skloniti sa šporeta i  podeliti na dva dela. 
U jednu polovinu dodati nekoliko kapi ekstrata od maline, a drugu polovinu ostaviti belu.
Obe mase izručiti na šećerom posutu dasku, pa od crvene mase napraviti oblik šunke (kao valjak).
Zatim, razviti belu polovinu mase, pa u nju staviti crvenu veknu od testa tako da se crveni deo obavije belim i dobije izgled šunke.

"Šunku" prevući glazurom od čokolade, ostaviti da se osuši i seći na tanje kolutove.


Нема коментара:

Постави коментар