понедељак, 8. фебруар 2016.

Kompoti

Kompot je voće ukuvano u sirupu od vode i šećera ili u sopstvenom soku.
Priprema s malim dodatkom šećera, pa je zato potrebna pasterizacija.
Kompot pravim po maminom receptu od svog voća koje imamo u bašti i vrlo ga je jednostavno pripremiti.
Voće za kompot ne sme biti prezrelo, većčvrsto i zrelo.
Voće oprati, iseći na komade, a ukoliko je meko ređati ga direktno u tegle.
Višnjama ne vadim košticu i od nje ovaj kompot ima specifičan ukus, koji ima samo Kiršvaser(Kirshwasser)ili čuvena rakija od višnje, koja se inače koristi u pravljenju čuvene Švarcvald torte.
U tegle naređati voće i svaku naliti vodom do vrha.
Zatim tu vodu izručiti u šerpu.
Na jednu teglu voća staviti 3-4 kašike šećera(ja uvek stavljam samo 3) i staviti da provri.
Količina šećera zavisi od slatkoće voća od koga se spravlja kompot, ali i od ukusa.
Zatim rastvor ostaviti da se ohladi, a zatim sipati u tegle.

Pasterizacija:
Tegle zatvoriti i staviti u dublji lonac na čije dno je stavljena krpa, preliti ih vodom otprilike do poklopca.
Kada voda proključa, kuvati još 7-10minuta(najviše 15min. ukoliko je tvrđe voće).
Vruće tegle dobro ušuškati  i ostaviti da prenoće.

Kompot od višanja


 Kompot od divljih krušaka


 Kompot od dunja


Kompot od šljiva

Kompot od kajsija

Нема коментара:

Постави коментар